Το πρόγραμμα ΙΚΑΡΟΣ στοχεύει στη δημιουργία σμήνους drones και στην ανάπτυξη κατάλληλων τεχνολογιών (αυτοματοποίησης, τεχνητής νοημοσύνης, επικοινωνιών, διασύνδεσης, κτλ.) που θα επιτρέψουν τη βελτίωση της ασφάλειας των οδικών δικτύων.
Το ΙΚΑΡΟΣ φιλοδοξεί να παρέχει τις εξής υπηρεσίες στη λειτουργία των οδικών δικτύων:
1) ολοκληρωμένη και συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των οδικών δικτύων,
2) σε πραγματικό χρόνο διαχείριση της κυκλοφορίας, και
3) διαχείριση καταστροφών, με τη παροχή βοήθειας σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και την σε πραγματικό χρόνο αποστολή στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν την εκτίμηση της γενικής κατάστασης του οδικού δικτύου μετά από ένα ατύχημα.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστημονικοί και τεχνολογικοί στόχοι (ΕΤΣ) του παρόντος έργου, μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω στα ακόλουθα:
ΕΤΣ-1: Εφαρμογή ενός κατανεμημένου και τυποποιημένου συστήματος, ικανού να επιτύχει τη βέλτιστη Σύμμειξη Δεδομένων (ΣΔ – Data Fusion), που προέρχονται από τη μια πλευρά από επίγειους αισθητήρες και από την άλλη από drones ή εξωτερικές πηγές.
ΕΤΣ-2: Βελτίωση της δυνατότητας «αναγνώρισης» και «σύλληψης» των drones σε πραγματικό χρόνο, μέσω της εισαγωγής τεχνικών Mηχανικής Mάθησης (ΜΜ) -machine learning-, καθώς και τεχνικών Ταυτόχρονης Χαρτογράφησης και Εντοπισμού (ΤΧΕ). Η τεχνική ΤΧΕ παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης χαρτογράφησης της περιοχής που καλύπτει το drone, συμπληρωματικά με το GPS και σε συνδυασμό με τις μεθόδους ΜΜ θα χρησιμοποιηθούν: 1) στην ορθή πλοήγηση των drones και 2) στην αναγνώριση και τον εντοπισμό συγκεκριμένων στόχων.
ΕΤΣ-3: Διαμόρφωση μιας αυτόνομης, επεκτάσιμης και αξιόπιστης πλατφόρμας ελέγχου «σμήνους» drones, ικανής να αυτορυθμίζεται και να προσαρμόζεται σε όλα τα συμβάντα για τα οποία προορίζεται, ακόμα και τα πιο απροσδόκητα. Το σμήνος των drones θα λάβει δεδομένα εισόδου από τους σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους, καθώς και τις πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση του σμήνους σε κάθε χρονική.
ΕΤΣ-4: Ανάπτυξη καινοτόμου αρχιτεκτονικής για την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των drones και την εξάλειψη των «τυφλών» περιοχών. Στα πλαίσια του έργου θα αναπτυχθεί αξιόπιστο σύστημα επικοινωνίας, τόσο μεταξύ των drones, όσο και με την πλατφόρμα ελέγχου, με το οποίο θα διασφαλιστεί ότι το δίκτυο των drones θα παραμένει οργανωμένο ακόμα και στις περιπτώσεις προσωρινής απώλειας σύνδεσης.
ΕΣΤ-5: Καθορισμός και εφαρμογή μη παρακολουθούμενων υπηρεσιών διαχείρισης της κυκλοφορίας. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του ΙΚΑΡΟΣ είναι η διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων που αφορούν τα drones και την ασφαλή ένταξή τους στη διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας, όπως αυτή καθορίζεται από διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες (SESAR, SES) και σε πλήρη εναρμόνιση με τις διαδικασίες προτυποποίησης και πιστοποίησης που έχουν τεθεί από την EASA.
ΕΣΤ-6: Χρήση εργαλείων ΟΥ και ΜΜ για τη βελτίωση των διαφορετικής χρονικής βάσης παρατηρήσεων, που προέρχονται από διάφορους αισθητήρες και αφορούν την παρακολούθηση των οδικών δικτύων.
ΕΣΤ-7: Σχεδιασμός εφαρμογής για τα drones, η οποία θα συνδυαστεί τόσο με Σύστημα Λήψης Αποφάσεων (ΣΛΑ), όσο και με Σύστημα Διαχείρισης Καταστάσεων (ΣΔΚ), μέσω διαδραστικού γραφικού περιβάλλοντος. Η
εφαρμογή αυτή θα συνδυάζει και θα ενοποιεί όλα τα διαθέσιμα επίπεδα πληροφορίας που θα παρέχουν τα επιμέρους συστήματα, με την ανάπτυξη μιας εύχρηστης διεπαφής χρήστη